De toekomst van Zorg: Een Holistische Benadering

We zien een prachtige verschuiving in de wereld van de zorg: steeds meer professionals en patiënten kiezen voor een holistische benadering. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Holistische zorg kijkt verder dan alleen de klacht en neemt zowel fysieke, mentale, emotionele, sociale als systemische aspecten in overweging bij het ontwikkelen van een aanpak en behandeling. Achter bijna elke klacht, symptoom of zorgvraag zit meer dan alleen fysieke of mentale onbalans. Als holistisch therapeuten leggen we de nadruk daarom op het vinden van de oorzaak en niet op het puur bestrijden van klachten of symptomen.

Bijvoorbeeld:

  • Onverwerkt verdriet kan leiden tot fysieke pijn, zoals rugpijn. Langdurige rugpijn kan vervolgens mentale overtuigingen veroorzaken, zoals ‘ik ben niets waard’, wat een belemmering in het zelfvertrouwen kan vormen voor het maken van een (carrière)stap.

  • Een onverwerkte gebeurtenis in de familielijn (systemisch) kan leiden tot slaapproblemen bij een peuter.

  • Verslaving zouden we kunnen terug herleiden naar een gebeurtenis in de kindertijd.

  • Bedplassen op latere leeftijd kan veroorzaakt worden door moeite met prikkelverwerking overdag, waarvan de oorsprong kan worden herleid tot bijvoorbeeld de geboorte.

Dit zijn enkele voorbeelden uit de praktijk. Voor het reduceren of verhelpen van klachten ga ik samen met de cliënt op zoek naar de oorsprong.

In de praktijk krijg ik steeds meer cliënten die worden doorverwezen vanuit een huisarts, specialist of behandelaar. Ook dat laat zien dat de zorg steeds meer holistisch wordt benaderd. Samen op weg naar optimale zorg!

Vorige
Vorige

In ruim 90% van de gevallen in mijn praktijk is dit de oorzaak van klachten

Volgende
Volgende

Samenwerking tussen NEI-Therapie en Osteopathie: Hoe deze behandelingen elkaar kunnen versterken